Johan Dahl Utveckling AB

Det lilla extra…

Det var en stormig natt för många, många år sedan när det äldre paret kom in i hotellobbyn på det lilla amerikanska fjällhotellet och bad om ett rum.

– Jag är ledsen men vi är fullbokade inatt och jag vet att det är fullt på de andra hotellen i närheten också, sa nattportieren.
Det äldre paret hade ingen annan lösning på problemet och såg bekymrade ut.
– Ni kan ju inte ge er ut i det här vädret igen så vad sägs om att övernatta i mitt rum, undrade den unge mannen med ett leende. Det är ingen lyxsvit direkt men det är rent och fräscht och jag ska ändå arbeta hela natten.

Tacksamma över förslaget

Det äldre paret kände sig inte helt bekväma men accepterade tacksamt förslaget.
Följande morgon ville paret checka ut och betala. Det var fortfarande samma nattportier som stod i receptionen och han sa: Ni behöver inte betala för rummet. Det är mitt privata och ingår inte i hotellets utbud så det bjuder jag gärna på. Jag hoppas ni har sovit gott.
– En sådan som du skulle varje hotellägare drömma om att ha i sin personalstab. Kanske jag ska bygga ett hotell åt dig en vacker dag, svarade mannen.
Nattportieren var smickrad över berömmet men tog det inte på så stort allvar.

Åren gick

Några år gick och den unge mannen arbetade kvar. En dag fick han ett brev från mannen. Brevet återkopplade till händelsen några år tidigare och innehöll en inbjudan och biljetter till New York. Efter moget övervägande tog nattportieren mod till sig och reste till New York.
Väl på plats på Manhattan mötte mannen upp i hörnet av Fifth Avenue och Thirty-Fourth Street, där en stor, nybyggd och ståtlig byggnad reste sig.
– Det här, förklarade mannen, är hotellet jag låtit bygga åt dig för att du ska driva det! Jag sa att det kunde hända och nu ser du att jag menade allvar.
Portieren var självfallet helt överväldigad. – Vad är det för hake med detta, varför just jag och vem är ni egentligen, undrade han.
– Mitt namn är William Waldorf Astor och det finns ingen hake. Du är den person jag vill ha att leda den här verksamheten åt mig.

En viktig hotellhistoria med flera budskap
Hotellet var det ursprungliga Waldorf-Astoria och den unge nattportieren var George C Boldt – sedemera hotellmagnat som byggde upp en enorm förmögenhet.

Förutom att det här var starten på en av historiens mest anrika hotellverksamheter har berättelsen som jag ser det flera budskap.

– Vi vet inte vem eller vilka vi möter. Behandla alla människor väl.
– Ibland behöver vi lite hjälp utifrån, någon som tror på oss och ger oss en knuff i ryggen för att vi ska leva upp till vår fulla potential. Var nyfiken på när nästa tillfälle dyker upp.

– Ibland hjälper ”det lilla extra” oss mångdubbelt mer än vi kan ana. Ge ”det lilla extra” så ofta du kan.
– Ibland är det bra att vara modig och ta beslut som löser problem även om de går ”utanför ramarna”. Var modig och lös så många problem du kan.

Hur långt skulle du kunna komma med en knuff i ryggen?
När gör du ”det lilla extra” och vad består det av i din värld?

Om hotellet

Det ursprungliga lyxhotellet Waldorf-Astoria anlades på den plats där Empire State Building står idag. Nuvarande Waldorf-Astoria invigdes 1931 och är beläget på 301 Park Avenue på Manhattan i New York. Hotellet har gett namn åt Waldorfsalladen.
Sedan 40-talet är Waldorf-Astoria en del av Hiltonkedjan som har rätten att driva verksamheten i ytterligare 100 år. Ägare är det kinesiska försäkringsbolaget Anbang Insurance. Just nu pågår en omfattande renovering av hotellet som ska öppnas igen 2021.

Walorf Astoria

Vill du veta mer om hur jag kan hjälpa dig och din organisation att få ut mer av potentialen, vässa kundbemötandet, ha ”det lilla extra” som standard eller på andra sätt utvecklas inom kommunikation, ledarskap och försäljning – kontakta mig nu för ett första, helt kostnadsfritt telefon- eller videomöte.

, 0709-10 43 00.

Varmt välkommen!