Vill du få mer gjort med mindre ansträngning, vässa ditt fokus eller bara rent allmänt vill förbättra din personliga effektivitet så kommer här ett träffsäkert tips: skaffa en tomat! Pomodoro är italienska och betyder tomat. Förutom att många människor säkerligen både kan MÅ bättre och GÅ bättre om de äter mer tomater så ska just den här tomaten inte ätas – den ska vridas upp! Det var i slutet av 80-talet och den italienske studenten Francesco Cirillo ville öka sin personliga effektivitet. Det bästa verktyg han kunde hitta var en tomatformad kökstimer som han ställde på 25 minuter för att sedan arbeta fokuserat tills timern ringde. Eftersom effekten var väldigt kraftfull spred sig metoden snabbt och ”Pomodorotekniken” var född. En av många som upplevt vad Pomodorometoden kan åstadkomma är hjärnträningsexperten och minnesmästaren Mattias Ribbing. Han menar att
Mer gjort med mindre ansträngning, helt enkelt. Den ena nyckeln i det hela är att vi fokuserar på en uppgift i taget istället för att ständigt låta oss störas av påverkan utifrån (ja, många menar att vi blir störda och att vi hela tiden måste vara tillgängliga fast jag utmanar gärna den tanken och säger att vi låter oss störas – ibland t.o.m. av oss själva och våra vanor där vi hela tiden söker nya dopaminkickar och därför kollar Facebook istället för att slutföra den viktiga uppgiften…). Den andra nyckeln är att vi tar raster på ett strukturerat sätt. Återhämtning tycks vara en bristvara och med Pomodorotekniken får du hjälp att ladda om många gånger under en arbetsdag. Så här får du mer gjort med mindre ansträngning: 1. Bestäm dig för vad du ska göra. 2. Sätt timern på 25 minuter och sätt igång. 3. Checka av och ta 5 minuters paus. 4. Nästa 25-minuterspass. 5. Längre paus. Extra after-coronatips. Och naturligtvis finns det appar som du kan använda istället för den analoga kökstimern: Hör gärna av dig och berätta om dina resultat.
|