Johan Dahl Utveckling AB

Grattis på mig!

Idag fyller mitt företag Johan Dahl Utveckling AB 13 år, en bra anledning att reflektera och fira, tänker jag.

Här får du några rader om att slå oddsen, att veta varför man gör det man gör, att ständigt utvecklas och att omge sig med bra människor.

Bakgrund

Du som känner till min historia vet att det började redan 2003 med min enskilda firma Johan Dahl Utveckling. Passionen för mötet med människor och att bidra till uttrycket ”det är när människor mår bra som företag går bra” fanns redan innan. I och med kraschen av min relationsmarknadsföringsbyrå som jag hade drivit i 12 år stod jag helt utan tillgångar, inkomst eller försäkringar och jag genomgick min tuffaste personliga livskris någonsin men var samtidigt i behov av mat på bordet – en bra motivator till att ta tag i saker… Nu har föreläsningar, coaching och andra processuppdrag där jag både utbildar, hurbildar (läs mer på hurbildning.se) och leder utvecklingsprocesser varit mitt arbetsliv i 18 år.

Vid starten hade jag inte ens pengar till att starta aktiebolag så det fick bli en enskild firma. Efter några stapplande steg och uppdrag som jag tog mest av trygghetsskäl under de första åren var det så dags att 2008 fokusera ännu mer på kärnan, d.v.s. föreläsningarna, författandet och förbättrandet (coaching och andra processuppdrag). Den enskilda firman tog ett kliv framåt och blev aktiebolag.

Efter 13 år i AB-form är det fortfarande lika roligt, ja till och med roligare. Jag har världens bästa jobb och känner tacksamhet och mening varje dag jag går till jobbet. Fast nu går vi ju inte till jobbet på samma sätt som tidigare, det handlar mer om att slå av och på jobbfokus för många av oss som kan arbeta var vi vill och när vi vill.

Klart att det har varit utmanande, klart att jag har tvekat ibland och klart att jag saknat vissa saker som inte har funnits där för mig som ensam egenföretagare men problem är till för att lösas och fördelarna har alltid vägt tyngre än nackdelarna. Jag är både stolt och glad att jag aldrig gett upp.

Vision och mission

Visionen är densamma nu som då: en värld där människor mår bättre och lever rikare liv genom att kommunicera bättre – både med sig själva och med varandra.
Som föreläsare, författare och förbättrare (coach och processledare) berör jag människor med mina orangea* berättelser som

  • leder till insikter
  • inspirerar till utveckling och
  • ger konkreta verktyg som hjälper människor att kommunicera bättre

* Orange är för mig bilden av min passion som jag i text beskriver med E6: energi, empati, enkelhet, effektivitet, expert och engagemang

Ständig utveckling

”Det som slutar att bli bättre upphör att vara bra” är något jag ofta använder både för mig själv och i dialog med andra. Jag kan också säga att jag lever som jag lär genom att ständigt vara nyfiken på hur jag kan förbättra mig själv och mina tjänster. Jag hade kunder som vid starten för 13 år sedan tyckte att jag gjorde riktigt bra jobb för dem – undrar vad de skulle säga om vi gjorde om det idag?

”Johan var vass redan då men kolla in honom nu…!”

Jag har alltid minst ett utbildnings- eller utvecklingsprogram igång för mig själv, läser nyfiket böcker, går på föreläsningar och seminarier, lyssnar på poddar och suger i mig det jag kan från omgivningen – allt för att vässa mig själv så att jag kan vara ännu mer värdefull för mina kunder. Dessutom är det ju fantastiskt givande att utvecklas, växa och lära nytt, tycker jag.

Det mest utmanande året

Det senaste året har på ett sätt varit det mest utmanande sedan starten. Det har samtidigt varit ett av de mest utvecklande åren. Skälet är coronapandemin och dess biverkningar.

Förra våren försvann 75% av min omsättning i ett nafs. Då är det helt plötsligt en fördel att vara ensamföretagare med en liten kostnadskostym och en flexibel affärsmodell. Jag kunde snabbt skifta fokus till att hjälpa andra företag som utmanats av coronaeffekterna och höll mig på så sätt flytande. Jag fick dessutom gott om utrymme att tänka kring framtiden och insåg att den digitala kommunikationen snabbt hade tagit ett jättekliv framåt och kommit för att stanna. Därför tog jag tag i några idéer som legat i skrivbordslådan länge och till hösten lanserar jag därför två riktigt vassa utvecklingsprogram:

Ledarskap

Konsten att leda sig själv, kommunicera bättre och få andra att prestera – en hybrid av både fysiska träffar och onlinemöten, både live och förinspelat. Deltagaren får 21 steg för att utveckla sig själv som chef, ledare eller företagare och får på köpet ett INLPTA NLP Diploma-certifikat med internationell giltighet.

Försäljning

Sälj mindre, dubbla din försäljning – ett sylvasst säljutvecklingsprogram helt online där deltagaren både får liveträffar med gruppcoaching och ett 6 månader långt program som designats för alla som har kundkontakter; säljare, företagare, konsulter, coacher etc. Programmet har jag utvecklat och förädlat från de otaliga program jag hållit på traditionellt fysiskt sätt och nu blir det alltså tillgängligt på en helt annan nivå.

Föreläsningar, workshops, coaching

Jag fortsätter också att hålla föreläsningar, workshops och coaching online i väntan på att vi kan träffas fysiskt i större format igen. Är du nyfiken på vilka föreläsningar jag erbjuder eller vill kika på mina coachpaket <– kolla in denna hemsida.

Att slå oddsen

Siffrorna kanske inte är aktuella men Keith Cunningham, internationellt erkänd entreprenör, föreläsare och författare som varit mentor och coach åt tusentals toppledare och företagare över hela världen och som arbetat med andra storheter som Tony Robbins, Robert Kiyosaki och Brian Tracy, sa för några år sedan att 80% av alla företag som startas inte överlever sin femårsdag!

I det perspektivet är jag extra stolt över att nu fira 13 år med detta mitt tionde företag och varje år dessutom med plusresultat på sista raden!

Slutligen – ett stort, varmt och hjärtligt TACK!

Ensam är inte stark. Även om jag är ensamföretagare så har jag ett fantastiskt nätverk av kloka, glada, peppande, kompetenta och inspirerande människor runt omkring mig – mitt eget dreamteam! Utan dessa människor hade jag aldrig kommit så här långt. Ni är partners, kunder, leverantörer, utbildare, coacher, vänner, publik och påhejare – ni vet vilka ni är – och jag är fylld av tacksamhet för att ni finns där…

Framåt

Vi behöver det fysiska mötet mer än någonsin.
Vi behöver modiga ledare mer än någonsin.
Vi behöver empatiska säljare mer än någonsin.
Vi behöver en värld där människor mår bättre och lever rikare liv genom att kommunicera bättre – både med sig själva och med varandra.
Jag är laddad och fortsätter framåt för att bidra till allt detta.

Hör av dig om du vill veta mer eller bara säga grattis!