Johan Dahl Utveckling AB

Den viktigaste tillgången…

av | 24 nov, 2022 | Inspiration, Investering

Ofta ser och hör vi företagare, chefer och ledare säga att medarbetarna är den viktigaste tillgången. Fast när det kommer till kritan verkar det inte alltid stämma…

Maskiner ser vi som tillgångar. Vi värderar dem i ekonomiska termer (tillgångar i balansräkningen), ger dem regelbundet underhåll och service för att de ska behålla sitt värde, fungera bra och hållbart och gärna producera mer.
Hur är det med personalen då? Hur underhåller och servar vi den? Och var någonstans i våra balans- och resultatrapporter hittar vi personalen? På kostnadssidan!!!

Hur skulle det vara om vi satte upp medarbetarna på tillgångssidan i balansräkningen istället? Vill vi sköta om våra tillgångar behöver vi också investera i dem, serva dem och utveckla dem på bästa sätt.

Investering eller kostnad?

I en allt oroligare omvärld blir tillit och psykologisk trygghet viktigare än någonsin och där är ledarskapet helt avgörande.
Vad händer med människorna (både de som får gå och de som är kvar) när företag säger upp personal för att kortsiktigt pumpa upp vinsterna eller aktiekurserna? Hur har vi hanterat våra tillgångar då?

Hur mår, agerar och presterar människor som känner sig oroliga, otrygga och är rädda?

Och vad kan du göra åt det?

Tänkvärda fakta

  • Vetenskapen säger: halveringstiden på kunskap är 5 år.
  • Att stå still innebär alltså att gå bakåt.
  • Omställningsfondens undersökning: 4 av 5 chefer tror att deras kompetens står sig om 5 år.
  • KantarSifo: 40% av svenska medarbetare kompetensutvecklar sig inte över huvud taget.
  • World Economic Forum: 50% av alla medarbetare behöver signifikant uppgradera sina kunskaper och kompetenser för att ens vara med i matchen 2025.
  • Vidare rekommenderar experterna i World Economic Forum att vi i snitt bör lägga 25 dagar på kompetensutveckling varje år. Det innefattar utbildning och strukturerad utveckling samt tillämpning i vardagen. Det ger 5 timmar i veckan, idag är snittet c:a 30 minuter och, som sagt, 40% har ingen kompetensutveckling alls.

Hur ser det ut med din egen kompetensutveckling och hur ser det ut i din organisation?

Dags att investera och utveckla både dig själv och medarbetarna? Dags att börja se personalen som tillgångar på riktigt?

Jag är helt övertygad om att det är när människor mår bra som företag går bra.

Jag föreläser, coachar leder hurbildnings- och utvecklingsprogram.

Kontakta mig om du vill veta mer om hur jag kan bidra:

”Det som slutar att bli bättre upphör att vara bra”

Lycka till & på återhörande,

Johan