Johan Dahl Utveckling AB

Bättre frågor ger ett bättre liv!

av | 15 maj, 2023 | Tips

Bättre frågor ger bättre svar och bättre beslut!

Jag brukar säga att kvaliteten på din kommunikation avgör kvaliteten på ditt liv. Detsamma gäller kvaliteten på dina frågor. Dessutom fungerar ju våra hjärnor så att de inte riktigt kan skilja på fantasi och verklighet. Det innebär att bättre frågor som ger bättre svar skapar helt nya bilder, tankar och beslut som hjälper dig att forma precis den verklighet du själv önskar. Vad tycker du? Ta del av fallet och var med i omröstningen.

Här kommer därför några tips på frågor som gör skillnad

En vanlig fråga som många ställer sig är ”-Vad ska jag göra idag?”

Problemet med den frågan är att du lätt blir händelsestyrd och fokuserar på det som ligger närmast framför näsan på dig, alltså snarare det som känns bråttom än det som är viktigt.

En bättre fråga att börja med är därför: ”-Vad vill jag uppnå idag?” eller ”-Vilka resultat vill jag ha idag?”. Förhoppningsvis har du siktet inställt på större mål längre fram så svaren på dagens fråga handlar om delmål. Nu kan du ställa frågan ”-Vad ska jag göra (för att uppnå de önskade resultaten) idag?”. Jag är säker på att du får andra och bättre svar när du frågar på det här viset istället.

Om du dessutom lägger till frågan ”-I vilket tillstånd vill jag vara när jag gör det jag ska göra för att få de resultat jag vill?” kommer dina svar att hjälpa dig ännu en bra bit på vägen.

Bakgrunden är att jag parkerat i ett av deras parkeringshus och fått en kontrollavgift. Skälet är att jag i min parkeringsapp valt fel fordon när jag erlagt avgiften (jag har två bilar varav den ena är avställd). Kontrollavgiften är i sig alltså korrekt. Jag skickar in en invändning och förklarar det inträffade och utgår ifrån att Aimo Park ska förstå att jag faktiskt uppfyllt själva poängen, d.v.s. betalat för min parkering, fast slarvat och valt fel fordon. Inget uppsåt, ingen skada, inget problem tänker jag.
Aimo Park är av en annan uppfattning. De har en regel som säger att även fast jag har betalat så är det inte skäl till att häva kontrollavgiften.
Jag har försökt förstå varför den regeln finns utan att riktigt begripa det men det kan ju handla om risk för missbruk eller något annat, vad vet jag?

Bonustips!

Operativsystemet i våra hjärnor är alltid igång. Det har säkert hänt att du har lagt dig med en fundering eller ett problem och när du vaknat så har du kommit på en briljant lösning!?
Använd kraften du har i din hjärna medan du sover genom att ställa de här frågorna dagen innan! På så sätt kommer frågorna att processas medan du sover och du kommer att vakna med ett starkare fokus och kanske till och med nya idéer och lösningar på dina utmaningar.

Topp-3-metoden – få mer gjort med mindre ansträngning

Vill du dessutom ha ett galet effektivt verktyg som hjälper dig att prioritera bättre (viktigt före bråttom) och att få mycket mer gjort med mindre ansträngning? Maila mig på så skickar jag dig guiden till Topp-3-metoden kostnadsfritt.

Vill du verkligen nå nya resultat?

Ensam är stark…eller? Känner du till några framgångsrika idrottare, företagsledare, politiker eller artister som inte omger sig med tränare, coacher, mentorer etc.? Vill du veta mer om hur jag som coach eller föreläsare kan hjälpa dig och din organisation till nya resultat, både professionellt och privat, så kontaktar du mig för ett första, sonderande samtal utan kostnad.

Mer om Johan

Johan har startat och drivit ett 10-tal bolag där han fått lära sig av både med- och motgångar. Att få dela erfarenheter och utmaningar med Johan är ”på riktigt” eftersom han verkligen vet vad han pratar om.

Johan verkar även som processledare, förändringsledare och personlig coach. Johan brinner för att hjälpa människor och utveckla företag.

Det är när människor mår bra som företag går bra.

Meriter och utmärkelser

  • Platinum Speaker – en av väldigt få talare som fått utmärkelsen
  • Författare till tre böcker: 12 talares tankar om kommunikation (nominerad till Årets HR-bok 2018), Sälj med hjärtat samt 21 tips för ett rikare liv
  • Årets Mentor 2 gånger (Almi Företagspartner och NyföretagarCentrum)
  • Årets Rådgivare (Ung Företagsamhet)
  • SM-Guld 2021 - coach till Årets Säljare Moa Abrahamsson i konkurrens med 800 tävlande (Ung Företagsamhet)
  • Nominerad till Stora Målpriset

Sveriges populäraste föreläsare 2019

Johan Dahl utsedd till Sveriges populäraste föreläsare 2020 - Topp 100 föreläsare - eventeffect.se

Sveriges populäraste föreläsare 2020

Sveriges populäraste föreläsare 2021

Sveriges populäraste föreläsare 2022

Johan Dahl utsedd till Sveriges populäraste föreläsare 2023 - Topp 100 föreläsare - eventeffect.se

Sveriges populäraste föreläsare 2023

En av Sveriges populäraste föreläsare fem år i rad: 2019, 2020, 2021, 2022 och 2023 – Vill du veta mer? Klicka då på denna länk: Eventeffect.se