Johan Dahl Utveckling AB

4 tips som gör dig lyckligare

av | 29 jul, 2019 | Inspiration, Tips

Alex Korb är en amerikansk forskare vid UCLA och bästsäljande författare inom neurovetenskap.

Korb har specialiserat sig på hur vi gör för att vara lyckliga, bland annat genom att ta reda på vad som fungerar för människor när det gäller att ta sig ur depressioner och skapa uppåtgående spiraler av lycka i livet.

Här får du i en fri tolkning hans 4 tips som gör dig lyckligare

1. Var tacksam

Ibland känns det kanske som att din hjärna inte vill att du ska vara lycklig? Du kan känna skuld eller skam. Varför?

Hur konstigt det än kan låta – skuld och skam aktiverar hjärnans belöningscentrum. Samma hjärnstimulans som uppstår vid en känsla av stolthet uppstår vid en känsla av skuld och skam och hjärnan gillar ju som bekant kortsiktiga belöningar. Även oro och ångest har liknande påverkan på hjärnan så länge vi agerar på problemen och gör något åt dem. Det finns studier som visar att vi mår bättre av att oroa oss och göra något åt det än att inte oroa oss alls!

På längre sikt är det dock helt förödande med oro, skam och skuld – det gör oss alla annat än lyckliga och vissa oroar sig faktiskt till döds!

Så vad kan du göra åt det? Alex Korb rekommenderar att du ställer dig själv frågan: Vad är jag tacksam för?

Att uppleva tacksamhet stimulerar bland annat produktionen av dopamin, vårt eget må-bra-hormon. Att visa tacksamhet gentemot andra gör dessutom våra sociala kontakter roligare och närmare, det är som att smitta ner omgivningen med dopamin – alla mår bättre!

Dessutom gör tacksamhet att serotoninhalten ökar. Bristen på serotonin är det som gör oss nedstämda och deprimerade medan ökad serotoninhalt både gör oss gladare och ökar vår emotionella intelligens.

Så istället för antidepressiva mediciner, Prozac och andra kemikalier – fråga dig själv vad du är tacksam för och ställ fråga om och om igen. Tar du dessutom en rask promenad några gånger i veckan så lever du ditt eget recept för lycka.

Men om de negativa känslorna ändå dyker upp?

2. Sätt namn på känslorna

Ge namn åt de negativa känslorna. Känner du dig deppig? Ge deppigheten ett namn. Känner du dig arg? Kalla ”arg” för någonting. Ledsen? Orolig? Nedstämd?

Studier visar på positiva effekter av att bli medveten om sina negativa känslor. Känslornas påverkan minskar och delar av hjärnan som hjälper oss att tänka konstruktivt aktiverades.

Vi vet ju dessutom sedan länge att det inte fungerar att hålla tillbaka sina känslor – förr eller senare kommer de ut på ett eller annat sätt.

Människor som försökt undertrycka negativa emotionella upplevelses har misslyckats och trots att de kunnat hålla en lugn fasad utåt har mätningar visat på överhettning i deras limbiska system.

För att minska överaktivering bör du beskriva känslan och helst använda symbolspråk, d.v.s. använd metaforer och liknelser, betrakta känslan som ett objekt som dessutom är övergående – en färskvara. ”Jaha, där kom åskvädret och drog in. Tur att det snart drar vidare.” skulle kunna vara ett bra exempel på hur du hanterar en känsla av ilska, irritation, vrede eller liknande.

På detta sätt kyler du ner det limbiska systemet och minska risken för överhettning.

3 Ta ett beslut

Att ta beslut är att låta hjärnan vila. Att ta beslut är att minska oro och ångest och samtidigt hjälper vi oss själva att lösa problem. I beslutsfattande ingår att ha intentioner och mål. Det skapar tydlighet och riktning, kontroll och förutsägbarhet – alla viktiga ingredienser i vår upplevelse av trygghet och säkerhet.

Kan du göra något åt ett problem? Ta ett beslut och gör det. Kan du inte göra något åt ett problem så är det inget problem utan bara en omständighet du har att förhålla dig till. Ta då ett beslut om att acceptera omständigheten.

Att ta beslut är att skaffa sig kontroll. Känslan av kontroll minskar stressnivåerna, d.v.s. hotläget, och ökar tillfredsställelsen och belöningsläget.

Det hjälper oss också att ha tydliga mål som underlag för våra beslut, Att ta ett beslut i en riktning mot ett visst mål gör att du mår bättre än om du bara tar ett beslut mest på chans eller att saker händer av en slump.

Alex Korb uttrycker det så bra: Vi vill inte bara välja de saker vi gillar; Vi gillar också saker som vi väljer!

Ta till exempel ett beslut om att börja träna på gym. Känner du att du måste gå dit kommer hjärnan inte att ges någon belöning utan snarare stress. På det sättet är det väldigt svårt att bygga en god träningsvana och enligt forskningen kommer kroppen inte heller att tillgodogöra sig träningen lika bra som om du gick till gymmet för att du verkligen ville!

4. Kramas

Var fysisk med andra, berör andra. Vi behöver känna kärlek och acceptans från andra. När vi inte får det är det smärtsamt.

Neuroforskare gjorde en studie där man spelade ett videospel där man kastar bollar. Spelarna kastade bollen till andra spelare som i sin tur kastade bollen tillbaka. Egentligen fanns inga andra riktiga spelare i datorprogrammet men man berättade för försökspersonerna att karaktärerna kontrollerades av riktiga människor. Plötsligt slutade de andra spelarna att spela sjyst och gav inte tillbaka bollen försökspersonerna och vad hände? Deras hjärnor reagerade på samma sätt som om de upplevde fysisk smärta. Att bli utstött ur spelet gjorde lika ont som ett brustet hjärta.

Experiment visar att social uteslutning aktiverar samma kretsar av hjärnan som fysisk smärta och även en liten förändring i videospelet ovan framkallade känslor av social uteslutning och hotsystemet gick igång.

Relationer är viktiga för att din hjärna ska känna känslan av lycka och vill vi må bra ska vi beröra människor fysiskt.

Vid beröring frigörs oxytocin, ytterligare ett må-bra-hormon ur kroppens fantastiska apotek. Även små ögonblick av beröring som handskakningar och ryggdunkningar spelar roll medan kramar kan sätta ordentlig fart på välmåendet.

Beröring får dig att må bra, öka dina prestationer, bli bättre på att övertyga, ökar dina matematiska kunskaper och förbättrar din flirt!

Beröring av någon du älskar minskar personens smärta och förstärker er relation.

Forskningsprojekt visar att fem kramar om dagen påtagligt ökar lyckoupplevelsen och ju längre kramar desto bättre effekt. Påslag av dopamin, serotonin och oxytocin samt minskning av stresshormonet kortisol är alla effekter av kramar. Saknar du någon att krama fungerar massage bra som ersättning. Serotoninpåslaget ökar med c:a 30 procent vid massage – rena lyckokicken!

Alex Korb menar att allt hänger ihop. Tacksamhet förbättrar sömnen. Sömn minskar smärta. Minskad smärta förbättrar humöret. Bättre humör minskar ångest samtidigt som fokus och planering blir bättre. Fokus och planering hjälper dig att ta beslut. Att ta beslut ökar känslan av kontroll, minskar ångestkänslor och förbättrar njutning. Njutning ger dig mer att vara tacksam för. Njutning gör det också mer troligt att du kommer träna och vara social, vilket i sin tur kommer att göra dig lyckligare.

Så vad väntar du på?

Stor kram från mig till dig,

Johan