Du har ju ingen talang…

Något Du sagt till Dig själv eller andra? Inget bollsinne, inget musiköra, dålig på att komma ihåg namn…?

Anders K Ericsson är professor vid Florida University och har tillsammans med sina kollegor sedan 70-talet studerat begåvningar inom olika områden – från fotboll till balett. Bortsett från vissa fysiska egenskaper, som att det är svårt att bli bäst i basket om man är kort, menar Ericsson att det inte finns några tydliga vetenskapliga bevis för att talang är något medfött. För att uttrycka sig enkelt: Talang är en myt!

10 000 timmar + Deliberate practice

Ja, glöm att skylla på fel gener, det är den hårda målinriktade träningen, det Ericsson i sin forskning kallar för deliberate practice, som kan ta dig till världstoppen. Investera 10 000 timmar så har Du goda chanser att skapa mästerskap inom Ditt område. Men det räcker inte att bara nöta på i samma hjulspår. En del säger sig ha 30 års erfarenhet fast de kanske bara har ett års erfarenhet som de sedan kört på repeat i 29 år vilket inte gör dem bättre. De finns de som kört bil i 10 000 timmar som knappast skulle klara en uppkörning. En av de viktigaste punkterna är att hela tiden söka sig utanför sin komfortzon, eller trygghetszon, att utmana sig själv och vara fullt fokuserad, menar Ericsson och här är några av huvudpunkterna i hans recept:
• Träna saker Du inte redan klarar
• Ett högt antal repetitioner
• Kontinuerlig feedback.
• Processen bör vara målbilden inte slutresultatet
• Full koncentration och fokus

Något osvenskt anser därför Ericsson att den tränarlösa leken inom idrotten inte ger särskilt mycket – mer än möjligtvis lust. Om leken ska ge något måste där finnas en särskild utmaning, som t.ex hos småpojkar som spelar fotboll på gatan. – De som tränar med en mindre boll övar ändå på något som är svårare, det kräver mer kontroll. Så den typen av situationer där man utmanar sig själv och skapar svårare situationer, det skapar möjligheter att förbättra sig, menar Ericsson. – Många säger bara att de inte har talangen som krävs. Men när de stöter på hinder så måste de bara jobba vidare. Skillnaden mellan någon som är framgångsrik och någon som bara ger upp är möjligheten att ta sig över hinder.