Mer gjort genom att göra mindre

Vår fantastiska hjärna tänker någonstans kring 60-90 000 tankar varje dag. Det finns dock begränsningar – den kan till exempel bara tänka en tanke i taget.

I en tid av konstant kommunikation och uppkoppling med smartphones, surfplattor och datorer, högre krav på effektivitet och tillgänglighet både på jobbet och privat tror jag faktiskt att vi många gånger har fler bollar i luften än vad som är hälsosamt och bra för såväl oss själva som för de resultat vi vill åstadkomma.

Multitasking försenar och fördummar

En undersökning från London University visar att bara genom att kolla mail, skicka SMS och svara i telefon under ett möte eller under arbetet med en viktig uppgift har Du tappat fokus motsvarande en sömnlös natt eller dubbla effekten av att röka marijuana! Produktiviteten minskar med upp till 40% och Du sänker Ditt IQ med 15 punkter!

Vi agerar responsivt, d.v.s. svarar blixtsnabbt på alla olika stimuli som omvärlden bidrar med: telefonsamtal, SMS, mail, order från chefen, önskemål från kunder, någon som knackar på axeln och vill låna en minut… Och så länge vi agerar på det sättet kommer vi att hinna mindre, må sämre och faktiskt bli dummare!

Så hur ska vi göra?

Både I de studier och undersökningar jag tagit del av och utifrån min egen erfarenhet är slutsatsen tydlig: Vill Du vara effektiv ska Du göra klart en sak I taget! Ändå ser jag mängder av människor som hela tiden växlar mellan olika uppgifter och är tillgängliga för allt och alla hela tiden. Jodå, jag får själv påminna mig ibland för att behålla fokus fast jag blir bättre och bättre på att leva som jag lär!

En sak i taget!

Klicka här för att ladda hem hela texten som pdf-dokument >>