Det började som ett test för militärer genom att någon lade en ribba mellan två stolpar så att trupperna fick visa att de klarade ett hopp över ribban. Ganska snart blev det en sport och de gamla grekerna var sannolikt först med att arrangera en höjdhoppstävling.

I början av 1800-talet hoppade de allra bästa 1,60 m och då var det dykstilen som gällde, d.v.s. ett framåthopp med magen mot ribban. Sedan kom saxtekniken, där man håller sig upprätt genom hela hoppen och ”kickar” sig över ribban, vilket vässade världsrekorden. 1912 nåddes den magiska höjden 2 m.

Den här tekniken hade sina begränsningar så för att klara högre höjder behövdes en ny hoppteknik. Ryssen Valerij Brumel förädlade tekniken och satte flera nya världsrekord på 1960-talet, 1963 hoppade han 2,28 m.

1967 utvecklade amerikanen Richard Fosbury floppstilen, som på den tiden dömdes ut totalt. Idag är the Fosbury flop den enda tekniken som används i tävlingar och världsrekordet innehas av kubanen Javier Sotomayor som 1993 floppade sig över 2,45 m – ett rekord som håller än idag! Kajsa Bergqvist har sedan 2006 världsrekordet för damer inomhus på 2,08 m. På damsidan är det endast Stefka Kostadinova som hoppat högre och det utomhus med 1 cm 1987.

Historien visar på något intressant: För att klara högre höjder utvecklades nya sätt att nå målen.

Dags att höja ribban?

Hur kan du översätta den här historien till din värld, din karriär, dina relationer och ditt välbefinnande? När höjde du ribban senast? När provade du en ny hoppteknik? Är det kanske dags nu?


Johan Dahl | Föreläsare | Författare | Förbättrareskarm-17
Jag hjälper människor och företag att växa med resultat som både känns i kroppen och som syns på sista raden. Vill du veta mer om hur jag kan hjälpa dig att utvecklas såväl professionellt som personligt är du välkommen att höra av dig.
Och eftersom jag gärna tar emot feedback blir jag glad om du vill lämna en kommentar eller skriva till mig och ge mig feedback på det här inlägget. Tack på förhand!

För din framgång,
Johan