Det började med en fråga om en inspirationsföreläsning och syftet var att skapa en vitamininjektion för ett par hundra företagare på en näringslivsfrukost i Gävle.

Hemma på kammaren funderade jag och kom på en idé som visade sig bli succé!

Varför inte ta och hjälpa Jante att flytta från sta´n för gott?

Vem var Jante?

Aksel Sandemose skapade Jantelagen i boken ”En flykting korsar sitt spår” och har sin bakgrund i en liten dansk stad, för övrigt Sandemoses egen födelsestad, som i boken fick heta Jante. Jante är alltså en stad och ingen person. Jantelagen handlar om att man inte ska tro att man är någon, att inte sticka upp osv.

Idén

Min idé var att flytten av Jante skulle få symbolisera slutet på det gnäll och den negativa inställning som inte leder någonstans och så skulle fokus istället läggas på möjligheter, det som är bra och det vi själva kan påverka. Gävle Kommun gillade idén.

Föreläsningen

När det väl var dags för föreläsningen hade jag preparerat lokalen med kort och pennor. Varje person fick två oskrivna kort och en penna. Jag inledde föreläsningen med att ta död på två myter:

  • Det sitter inte i väggarna – det sitter i huvudet!
  • Förändring tar inte tid – det går blixtsnabbt! (sedan tar det tid att skapa nya vanor, nå resultat och utmanande mål men förändringen i sig är bara ett beslut och val av ny riktning)

Publiken uppmanades att på den första kortet skriva ner saker de gnällde på och sån´t de var missnöjda med som de inte kunde påverka.

Därefter kom företaget Gefleborgs Flyttservice in med en handfull servicekillar utrustade med flyttkartonger där publiken fick kasta sina gnällkort. När de hade gått ut ur lokalen visades en förinspelad film upp i samma tempo som TV-programmet På Spåret där publiken kunde se flyttkartongerna lastas in i en flyttbil, köra genom staden, bort till hamnen där lådorna med kran lastades ombord på ett lastfartyg som sedan seglade ut till havs med Jante och allt gnäll.

Publiken ställde sig upp, vinkade farväl och ropade i kör: -Hej då Jante!

På det andra kortet skrev deltagarna först rubriken ”Jante har flyttat” som en påminnelse för sig själv och även alla de som inte var med på frukosten. Sedan fick de välja något positivt, något bra, något de skulle ta tag i där de kunde ta eget ansvar etc. Efter det fick de signera korten, stoppa ner dem i sina fickor och handväskor för att efter frukosten gå ut med ett mer positivt fokus och göra skillnad för sig själva och andra.

Fokus

Det Du fokuserar på växer. Det Du säger tillräckligt ofta blir sant för Dig. All förändring börjar med oss själva och föreläsningen blev en uppskattad påminnelse om vikten av att fokusera på det Du kan påverka och att välja det positiva förhållningssättet.

Energin var hög och skratten många och dessutom var det ju bra att Jante flyttade av flera skäl. Gävle växer och det är brist på bostäder så någon har äntligen fått en bostad tack vare Janteflytten.

Och vilken tur för den nya bostadsinnehavaren att det inte sitter i väggarna.

Vill Du också ha en förändring från negativt till positivt – kontakta mig nu!
johan@jdu.se | 0709-10 43 00