För många innebär påskhelgen ledighet, umgänge med nära och kära, glädje och festligheter, påskägg i alla storlekar och varierande innehåll, mat och dryck i överflöd.

Men varifrån kommer våra moderna traditioner egentligen?

Först undrar jag varför vi säger ”Glad Påsk” redan innan helgen? Enligt historieböckerna är det väl först på påsdagen som Jesus uppstår, lidandet upphör och glädjen kan sprida sig?

Påskriset som pryder både hem och arbetsplatser är ju färgglatt och vackert. Fast när vi betänker att det från början användes till att piska varandra under ”stilla veckan” för att hålla minnet av Jesu lidande på korset levande kanske upplevelsen av riset blir en annan?

Påskkärringar är väl gulliga? Men om det stämmer att det hela handlar om att häxorna ska åka till Blåkulla för att träffa djävulen som ett minne från vår katolska tid då vi levde med en ganska stark djävulsföreställning – hur känns det då?

Det är inte så väldigt många år sedan långfredagen, till minne av Jesu korsfästelse, var en dag då allt var stängt i Sverige. Det lagstadgade nöjesförbudet fanns kvar fram till 1969. Det är fortfarande en helgdag fast idag kantas den av erbjudanden om påskbrunch, stand-up comedy och herrgårdsweekends.

Och påskharen – var kommer den ifrån? Från att ha betraktats som skadedjur har vi gjort haren till påskens svar på jultomten. Hur haren, som är ett däggdjur, kan komma med ägg övergår mitt förstånd men det finns säkert svar på det också.

Ägget och maten då? Påsken avlöser ju fastan och därmed ska borden vara dukade med mycket mat. Ägget är bland annat en symbol för Jesu uppståndelse på påskdagen och samtidigt en signal om att våren är på intågande och att hönorna börjar värpa efter sin vintervila. Ägget sågs tidigare som något riktigt exklusivt. Under påskveckan kommer vi i Sverige att äta 64 miljoner ägg.

Jag önskar dig en riktigt orange och glad påsk!