3 vanliga tidstjuvar

3 vanliga tidstjuvar som du inte ser…
…och som kostar dig massor av energi, tid och pengar.

Så här kan du ändra på det.

Det är mycket nu… Känner du att tiden inte räcker till, att du aldrig riktigt kommer ikapp och att du egentligen jobbar för mycket men får ut för lite av egen tid, pengar och annan livskvalitet?
Jag har själv känt precis så tidigare (händer fortfarande fast väldigt sällan) så jag kan garantera att råden är effektiva och fungerande för att få mer gjort med mindre ansträngning.

Här kommer tre av de vanligaste tidstjuvarna och vad du kan göra åt dem

1 Du försöker göra allt.

Enligt 80-20 regeln (Paretoprincipen) finns det allt som oftast en relation mellan orsak och verkan som säger att 20% av dina aktiviteter står för 80% av dina resultat.

Fundera vad som verkligen är viktigt och prioritera dessa uppgifter. Att ha tydliga mål och värderingar brukar underlätta besluten och förenkla livet en hel del.

Att rangordna dina aktiviteter och skriva listor är utmärkt samtidigt som det är minst lika viktigt att ta bort punkter från listorna och helt enkelt sluta göra vissa saker. Vilka punkter kan du stryka från din att-göra-lista? Det finns även metoder att hantera att-göra-listor som gör dig fantastiskt effektiv.

2 Du försöker göra allt till 100%.

Det är en enorm skillnad på att göra saker rätt och att göra rätt saker. De uppgifter som har mindre betydelse kanske kan göras lite enklare, lite snabbare och kanske inte helt perfekt (om de nu ska göras alls) och därmed frigöra tid till de viktigare uppgifterna.

Jag har själv suttit fast i mina egna höga kvalitetskrav på att saker och ting ska vara perfekta och göras på ett visst sätt vilket gjort mig själv till flaskhalsen i många processer. Jag kan tydligt se att jag får mycket mer gjort bara jag förenklar och fokuserar på kärnan i de mindre viktiga uppgifterna.

I början kände jag att jag slarvade men den känslan har jag lyckats träna bort och ersatt med en känsla av ökad effektivitet och bättre prioritering.

Vilka uppgifter kan du börja förenkla redan idag?

3 Du försöker göra allt på egen hand.

Engagerade entreprenörer och ledare vill gärna ha ett finger med i spelet i varenda fråga vilket gör dem till sina egna största hinder.

Inte nog med att tiden aldrig kommer att vara tillräcklig för att pilla med varenda liten detalj – du tar dessutom bort kreativiteten och glädjen hos dina medarbetare som aldrig törs känna att deras insats är tillräckligt bra, att de duger eller att du litar på dem.

Det kan krävas en hel del mod att våga delegera och lita på människors förmåga och vilja att göra ett bra jobb. Samtidigt kommer människor att växa när de får ansvar, se saker med andra ögon och säkerligen hitta nya, smarta lösningar på problemen. Skapa en tillitskultur och resultaten kommer att tala för sig själva.

Tiden går.

Så säger vi ofta här i västvärlden medan man på andra håll säger att tiden kommer. Fundera på vilken skillnad det gör för dig och din inställning till tid.

Vill du veta merskarm-17

om hur jag som föreläsare eller coach kan hjälpa dig och din organisation att få mer gjort med mindre ansträngning – kontakta mig på
Tel 0709-10 43 00
E-post johan@jdu.se

För din framgång

Johan Dahl