Vikten av en stark tro

Optimisterna klarade sig inte!

James B Stockdale är en av de mest dekorerade officerarna i den Amerikanska Flottan genom tiderna. 1965 sköts han ned och tillfångatogs i Vietnam. Han var den högst rankade amerikanske sjöofficeren bland alla krigsfångar under Vietnamkriget och under nästan 8 år satt han inspärrad på Hoa Lo-fängelset, d.v.s. Hanoi Hilton, där han torterades och misshandlades regelbundet.

Vietnameserna ville visa upp Stockdale offentligt i propagandasyfte men Stockdale förhindrade detta genom att raka av sig håret och skära sig i huvudet. När han då försågs med hatt slog han sig själv i ansiktet med en stol tills ansiktet svällde upp till oigenkännlighet. Signalen var tydlig. De skulle aldrig få visa upp honom som trofé.

Jim Collins, författaren av ”Good to great”, träffade James Stockdale och frågade hur han gjorde för att klara sig under de hemska förhållandena medan många av hans medfångar dog.

”-Jag tappade aldrig tron på ett lyckligt slut, jag tvivlade aldrig på att jag inte bara skulle friges utan även kunna vända dessa motgångar och erfarenheter till min fördel.” svarade han.

Collins frågade vilka som inte klarade sig.

”-Det var optimisterna. Det var de som sa att de nog skulle vara fria till jul. Julen kom och julen gick och optimisterna sa att de nog skulle vara hemma igen till påsk. Påsken kom och påsken gick och så där höll det på. De dog av brustna hjärtan”, fortsatte Stockdale och sade sen;

”-Det här är en viktig läxa att lära: Du får aldrig blanda ihop Din tro och övertygelse om att segra till slut – den har Du inte råd att förlora – med disciplinen att se den brutala verkligheten precis som den är just nu, oavsett hur läget är.”

Denna balans mellan tuffa omständigheter och en osviklig tro på sin målbild döpte Collins till The Stockdale Paradox.

Vilka frågor dyker upp hos Dig? Hur stark är Din tro? Vad är det Du tror på?

Dela gärna med Dig av Dina funderingar vial mail: johan@jdu.se

Vikten av en stark tro

2 thoughts on “Vikten av en stark tro

 • 12 december, 2015 at 09:43
  Permalink

  Mycket intressant. Från mitt perspektiv som arbetar med verksamhetsutveckling, är det liknande känslor hos medarbetarna. Vissa tror att det går fort och vill se snabba resultat på bred front. Andra förstår att det tar tid att ändra en organisationsstruktur som funnits i flera hundra år. Det tar tid och mycket enträget arbete krävs, och belöningen kommer…där borta om ett år eller så.

  Reply
  • 5 mars, 2016 at 08:59
   Permalink

   Tack för Dina kommentarer Mats.
   Jag tänker samtidigt att det är en myt att förändring tar tid. Själva förändringen, beslutet, valet av en ny riktning, går blixtsnabbt. Sedan tar det tid att nå resultaten och det fordrar att förändringen blir beständig, skapar nya beteenden, vanor och förhållningssätt. Annars går vi tillbaka till gamla invanda mönster och beteenden som vi känner oss komfortabla med. Sting sjunger: Starting up a brand new day, thinking i a brand new way :-).

   Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *